Podstawowy przepis na masę solną:
szklanka mąki,
szklanka soli,
125 ml wody.
Do wykonania aniołów przygotowujemy jedną porcję masy solnej.
Rozwałkowujemy niewielką część powstałej masy na grubość ok. 5mm. Posługując się małym nożykiem wycinamy potrzebne kształty. Inne toczymy na podkładce.
Wszystkie elementy łączymy. Miejsca łączeń delikatnie smarujemy pędzelkiem namoczonym w wodzie. Suknię anioła można uformować w falbanki, włosy podwinąć.
Moje anioły mają oczka i uśmiech odciśnięte za pomocą drucika.
Z podanej porcji masy solnej powstało 9 aniołów. Wszystkie spędzą ok. 15 min. w piekarniku elektrycznym nagrzanym do temperatury 75 stopni C. Im niższa jest temperatura, w której suszymy wykonane rzeczy z masy solnej, tym większe prawdopodobieństwo, że one nie popękają.
Po zakończeniu suszenia aniołów pomaluję je farbami plakatowymi lub akrylowymi.