Przed Wami 2 tygodnie ferii zimowych. Warto poświęcić chwilę czasu na przemyślenie tematu "Sztuka kulinarna" i "zmysł smaku". Każdy może wykonać pracę plastyczną na jeden z proponowanych tematów*:
źródło: http://www.twandevos.nl/painting-fishandchips.html [07.02.2017] |
- sceny biesiadne wokół stołu (np.: uroczystości świąteczne, urodzinowe, ale też zwykły obiad, śniadanie),
- sceny prezentujące pięknie nakryte do posiłku stoły oraz te przedstawiające śmieci, resztki jedzenia i bałagan po uczcie,
- martwe natury – piękne patery, misy i talerze jako „cytaty” z malarstwa holenderskiego wieku XVII albo ryby w galarecie, ciasta czy torty, kiełbasy, kosze owoców, półmiski z jadłem, słoiki z grzybami, dżemem;
- portrety inspirowane twórczością renesansowego artysty włoskiego Giuseppe Arciboldi’ego, tzn. wyobrażenia ludzkich twarzy lub sylwet, komponowane przy pomocy warzyw, owoców i wszelkiej roślinności;
- portrety ludzi spożywających posiłki lub przyrządzających je: cukierników, rzeźników, piekarzy, kucharzy;
- plastyczne przedstawienia problemów obżarstwa i anoreksji;
- realizacje zagadnień etycznych, jak dzielenie się posiłkiem z głodującymi ludźmi.
Format i technika - DOWOLNE!
(nie wolno naklejać bibuły, kaszy i plasteliny!)
TERMIN: 27 lutego (poniedziałek) - pierwszy dzień po feriach.
źródło: www.studentartguide.com/featured/a-level-art-project-junk-food [07.02.2017] |